Dear Nikon

Това е една история с поне десет поуки от маркетингов, философски и какъвто друг характер пожелаете. Преди десетина години, когато се запалих по фотографията, прекрачих прага на един симпатичен магазин за фототехника и се впуснах в дълга и напоителна афера с Nikon. I am Nikon, I am passion, I am ala bala portokala… емоционални послания ми дай на мен като потребител, за нула време вече бях фен. За тези десет години смених пет-шест модела огледално-рефлексни фотоапарати и сигурно над петнайсет обектива.

Междувременно започнах да снимам професионално, в смисъл, че започнах да си вадя хляба с фотография, сватбена и портретна фотография. Разбира се, в този момент изискванията ми рязко се завишиха, в края на краищата нетът е пълен със статии, в които клиентите биват образовани относно това колко е важно за сватбения фотограф да успее да улови моментът на разплискването на менчето и хвърлянето на букета и исках да снимам с апарат, на който да мога да разчитам на сто процента. Сега, дали това с менчето е толкова важно оставам на вас да прецените… аз съм сватбен фотограф и честно казано нямам идея дали на моята сватба фотографът е “хванал менчето”… Нямам спомен за такава снимка, а не ми се рови в момента, но да не се отклоняваме… темата за менчето, ще я разискваме друг път, ако ви е интересно.

Да се върнем на Nikon. Защо така бе, маркетингови гении? Защо новозакупеният ми прехвален D750 отказва да фокусира с доброто ми старо варио 28-70 и четейки по форуми, разбирам, че проблемът не е само мой и евентуалното решение било да изпратя тялото и обектива в сервиз за около шест седмици, където да бъде направена калибрация и евентуално това да реши проблема. Разбира се, срещу заплащане, вие да не си помислихте, че безплатно…? Заплащането не е евентуално, уви. Междувременно трябва да остана само с един фотоапарат за период от около шест седмици и да ми умрат няколко хиляди нервни клетки, ходейки без бекъп на събития. Защо тела и обективи, които не са никак евтини, създават повече ядове и грижи от старите модели, с които си снимах и не мислех? Да, правилно прочетохте, не мислех за техниката, за това дали ще има фокус, просто се кефех на снимането. Нещо, което с Никон, уви вече не е възможно. Сега тук някой ще каже: ами вземи си D5, a пък аз ще ви отговоря: не, благодаря. Нямам нерви и ресурси да тествам още един модел, този път на цената на доста луксозна лека кола, за да разбера, че на него пък еди си кое не му работи ….

Да сменя системата за мен като фотограф, който не се задълбава безкрайно в техническата част на нещата, безспорно е доста рисково начинание… Изключително лоялна съм към марки, които веднъж съм харесала. Да, ще ми отнеме време да свикна с нова система и да, страхувам се дали ще се справя.

Тези редове са специално за маркетинговия отдел на Nikon – този подход няма да ви доведе до никъде в дългосрочен план. Нямате нито един мейл за контакт, където и да е на страниците на Nikon Europe, Nikon Asia, Nikon Mars. Това казва на потребителя: “Оправяй се”. Не е ОК. Не може да продавате техника за десетки хиляди евра и да нямате посочен мейл за връзка с вас. Никъде.

Не може да искате потребителите да ви свързват с емоция и надеждност, а в края на краищата, да не получават нито едно от двете.

Това, че фотографията стана толкова достъпна в последните години, очевидно ви е качило на крилете на комерса и скоростното вадене на нови модели и разбира се, този незначителен и емоционален изблик от пазар като България, едва ли ще ви впечатли.

Поуките са много и се прокрадват между редовете и касаят всякакъв вид отношения и бизнесът не прави изключение.

Винаги бъди готов за обратна връзка.

Вслушвай се.

Давай повече от това, което обещаваш.

Развивай се.

Защото ако не го правиш, на пазара се появява някой като Fujifilm със своите прекрасни, леки и секси безогледални фотоапарати и грабва сърцето на част от твоите потребители, dear Nikon. Някой като Fuji, който ъпдейтва фърмуери и дава значителни подобрения на вече съществуващите си клиенти, някой като Fuji, който слуша какво се говори и пише по форумите и реагира. И така неусетно ти връща кефа от снимането…;)