Моите 9 въпроса към сватбения фотограф

Замислих се какво бих попитала моя сватбен фотограф ако това лято ми предстоеше сватба и ето ги тук, въпросите, за които сигурно не се сещате, но, които смятам за важни в партньорството с вашия сватбен фотограф.

 

Вярвате ли в любовта?

Знаете ли, живеем в скептично време…Някои виждат в сватбите единствено суетата, празненството като такова, танцът с пилето и тортата и куп ритуали, наредени под час, които трябва да бъдат отразени. Красотата е в очите на гледащия, в случая -на фотографа и именно затова е добре той да вижда отвъд привидното, отвъд официалните целувки, отвъд ритуалите и всичко светско. Ако е запазил вярата след всички сватби и раздели, които е видял, то означава, че този човек има сърце. А сърцето е орган, важен за добрата сватбена фотография.

Ако днес имате шанс да смените професията си, бихте ли я сменили с друга и защо?
Фотографията като бизнес е сложно начинание особено по нашите географски ширини където услугите са в графа: „имам един познат, който ще се справи“….Въпреки това и въпреки представата, че бизнесът е тип „ден година храни“….аз не бих сменила сватбената фотография за нищо друго. Няма по-зареждащо и по-емоционално преживяване от това да запаметиш моменти, които никога няма да се повторят. Няма по-голяма награда за труда ти от това да видиш емоцията на младоженците, когато разглеждат снимките си.

Каква музика обичате?
Странен въпрос… Фотографът не е длъжен да споделя вашия музикален вкус, нали? Абе може и да не е, но поне бъдете на една вълна. Музиката е просто отправна точка, за да стигнете до естетиката:) Просто ако споделяте сходна естетика, това много лесно може да проличи от вашите музикални предпочитания. Ако и вие и фотографа харесвате Тони Стораро и Глория, това е чудесно – значи си пасвате идеално, въпросът е, че ако вие се събуждате с Metallica, a той с Преслава /или обратното/, това рано или късно ще проличи във вашите взаимноотношения и/или снимки;)

ia_svatbenfotograf0037

 

Покажете ми ваши любими фотографии от лични некомерсиални проекти?
Понякога фотографите твърде много задълбават в комерсиалната част и забравят да снимат за себе си. А това не е добре. За да запази „страстта“ фотографът, винаги трябва да снима за себе си… дали ще е пейзажна, улична, портретна работа…. няма никакво значение – некомерсиалните проекти са тези, които говорят за душата на фотографа… а душата е важна, както споменахме по-горе.

Кои са любимите ви фотографи?
С този въпрос ще разберете от какво се вдъхновява, кои фотографи го вълнуват…. и дори и да не сте чували за тях, винаги можете да разгледате по-късно и да добавите още едно парче към пъзела: „сватбен фотограф“

Кой е любимият ви момент от сватбата?
Тук ще получите разнообразни отговори – някои ще отговорят: фотосесията, други: ритуалите, трети: купона… Така ще разберете дали вашият фотограф има по-репортажен подход или харесва повече артистичните по-нагласени снимки, за които се иска повече позиране. Или пък намира чар в моментите, които се случват по време на ритуалите? Мисля, че в този въпрос има много смисъл, за да намерите точния фотограф, с подход, който пасва на вашата представа за отразяване на сватбеното тържество.

IA0990

С каква техника снимате?
Да ви кажа, този въпрос е най-често задаваният напоследък. Моите пет цента по темата са: да, техниката е важна, но тя се нарежда едва на почетното седмо място, както е видно. Nikon, Canon, Fuji, Sony… и десетките им прилежащи обективи…. Абе всъщност, като отидете на зъболекар, питате ли го с каква техника работи:)? Гледайте човека отсреща, гледайте работата му и не се затормозявайте с клишета.

Покажете ми любимата си сватба?
Много често когато се срещам с младоженци, те искат да им покажа снимки от конкретна локация, която са избрали за своето тържество. Локацията обаче е условност според мен. Аз бих предпочела да видя любимата сватба на фотографа – отново, с идеята да разбера повече за това какъв е неговия мироглед и какво го вдъхновява да създава красива сватбена фотография.

Колко кадъра ще получим?
Е, не, шегувам се… Това е въпрос, който да не задавате на фотографа, освен ако не искате да стои с пръст на спусъка и да снима в серия. Живеем в дигитален свят, в който количеството убива качеството. Не пресирайте фотографа с очаквания за хиляди снимки. Ако той е вашият човек, той ще се постарае да улови всеки един момент. Ако купонът е страхотен, ако има емоции, той за нищо на света няма да изпусне възможноста да улови всичко това и разбира се, после да ви даде всички сполучливи кадри. Но все пак фотографията не е стока, която купуваме на килограм.

Списъкът не претендира за изчерпателност и всякакви съвпадения с действителни лица са случайни:)