Осем фактора за по-добри сватбени снимки

Докато разглеждам сватбени кадри от изминали години, ми хрумва, че мога да събера в текст основните фактори, които вярвам, спомагат за създаване на красиви и емоционални фотографии от сватбения ден в полза на всички, на които предстои да организират сватбено тържество.

1. Факторът “ВРЕМЕ– когато планирате сватбения ден, едно от най-важните неща, които трябва да направите е да оставите “въздух” в графика и времето за придвижване да е добре преценено. Коментирайте сватбения график с фотографа, винаги може да даде полезен съвет – колко време сте оставили за сватбена сесия, на колко места сте предвидили да се случва тържеството, как да спечелите време… все неща, които са важни и за снимките, факт. Ако хората са спокойни и не бързат като луди от точка А до точка Б, снимките със сигурност ще излъчват това.

2. Факторът “ЕМОЦИЯ

Емоционалните снимки стават тогава, когато срещу обектива има емоционални хора. Като цяло българските сватби са емоционални, но по eдин по различен начин от този, който сме виждали по филмите. Често се опитваме да скрием сълзите , дори да са от радост… защо- нямам идея. Моят съвет е: “бъдете вулкан от емоции”, в този ден можете да си го позволите. Докато трае църковната церемония или гражданският ритуал – поглеждайте се в очите, дръжте си ръцете, докосвайте се… Изразявайте любовта си, не я крийте, не мислете за гостите, роклята, грима, прическата, мислете единствено за Любовта. Това несъмнено ще доведе до по-емоционални и живи фотографии.

emotion

3. Факторът “РОДНИНИ

Тези редове са по-скоро за близките роднини на бъдещото младо семейство, така че, майки и лели, четете внимателно. Бъдете полезни в този ден по дискретен начин, не натрапвайте своите виждания и не изнервяйте обстановката. Не казвайте на фотографа: “Мен не ме снимайте”, защото той е там да запечата емоциите на цялото семейство. И още нещо, може да е битовизъм, обаче ще го спомена. Моля ви, не носете питката, свещите и всички атрибути в найлонови торбички Billa или подобни… Да, знам, че живеем в страната на найлоновата торбичка, обаче е ужасно когато на снимка с добре облечени хора, леко се прокрадват две три найлонови торбички в кадър, които царствено привличат внимание с искрящите си цветове.

4. Факторът “РОКЛЯ
.
Имам една новина за вас: Да, роклята, ще се изцапа! Ако вали и е кално, още повече… Значи това, че трябва да отделя роклята в отделна точка е показателно само по себе си. Има булки, които в желанието си да запазят вида на роклята като току- що извадена от гардероба, подчиняват деня на нея и това води до сериозни ограничения, разбира се. Първият ми съвет по темата е да изберете рокля с много добре преценена дължина в съответствие с обувките ви. Ужасно е неприятно когато тържествени и емоционални моменти, например – влизане или излизане от църквата, са съсипани, защото булката си гледа в краката, за да не се спъне. Уж дребен детайл, но толкова съществен, нали? Практикувайте ходене с роклята и обувките вкъщи предварително, за да усетите нещата. И ако случайно се паникьосате, че нещо ще се случи с роклята, си повтаряйте мантрата: “това е само една рокля”.

5. Факторът “ШАФЕРИ
Ваше право е да номинирате за шафери и шаферки колкото искате от вашите приятели и приятелки и също така да решите дали да участват в артистичната фотосесия. Моите пет цента по темата: ако искате снимки с приятели и шафери, то нека те да се случат в първите десет-петнайсет минути от сесията и после да останете насаме с половинката си. Големите групи от хора са трудни за управление и в случай, че сте решили да направите фотосесия с приятелите си е добре да ги предупредите предварително да съдействат максимално, а не фотографът да се налага да ги събира от всички краища на градинката за снимка.

6. “ПОЗДРАВЛЕНИЯТА
Радвам се, че напоследък все повече отпада прословутото обикаляне по масите, което е изтощително, накъсва купона и има ретро привкус. Но все пак за тези, които все още обмислят как да получат подаръците си, съветът ми е: при пристигането в ресторанта, организирайте малка маса за цветята и приемете поздравленията и подаръците на входа на ресторанта. Това не ви ограничава да минете и да си кажете наздраве с гостите на по-късен етап от вечерта, но разбира се, неформално и когато на вас ви е кеф.

7. “ПОДГОТОВКАТА
Ако можете да планирате подготовката /грим, прическа, обличане на рокля/ на някое просторно и чисто от елементи място, несъмнено това би дало едно спокойно усещане за началото на деня и разбира се, това веднага проличава и в снимките. Вкъщи в повечето случай е не особено широко и пълно с елементи, които разсейват вниманието. Ако имате предоставена хотелска стая/апартамент, възползвайте се. Е, мама, най-вероятно ще настоява да се подготвяте у дома, но … вижте отново точка 3.

8. “ФОТОСЕСИЯТА
Като сватбен фотограф, няма как да не и посветя отделна точка. Макар и да съм фен на репортажния подход, все пак препоръчвам силно да си оставите поне един час за художествени снимки … и да гледате на това време като момент от деня, в който ще останете насаме с половинката си и ще можете да отдъхнете от празничната суета. Планирайте предварително локацията за фотосесията с вашия фотограф, като в идеалния случай съобразите времето от деня и светлината на локацията в този момент. Светлината е от съществено значение за хубавите снимки, затова говорете с фотографа по тази тема не само относно фотосесията, но и относно мястото на изнесената церемония /в случай че има такава/ и времето и мястото за снимките с гостите.

Ще завърша този текст с пожеланието да бъдете себе си в сватбения ден, да помните, че този ден е Вашият ден и всичко в него трябва да бъде съобразено с вашите желания и настроение. Пожелавам ви емоционални моменти и фотографии!