Сватбената фотожурналистика и моите награди от WPJA

Бих искала да поговорим за това каква е разликата между основните подходи при заснемането на сватбени тържества, тъй като смятам, че това е важна точка при избора на сватбен фотограф. Терминът „сватбен репортаж“ се отнася до заснемането на вашето събитие без намеса от страна на фотографа, без режисиране и парадиране, с други думи това е гледната точка на наблюдателя, който търси най-добрите моменти и емоции и ги вплита умело в една история. Фотографът, който е добър репортажист трябва да е ненатрапчив, да умее да предвижда ситуацията, да търси различната гледна точка. Това не е просто фотограф, който ще отразява събитието, а такъв, който ще намери основните нишки, персонажи, сюжети и ще ги пресъздаде в художествени фотографии.

Има фотографи, които са добри именно в това. Има фотографи, които са с по-режисьорско виждане за нещата и смятат, че при заснемането на сватба, за да станат красиви снимките е необходима повече намеса от тяхна страна. Тези фотографи държат повече на позирането, фотосесията и нагласените кадри.

Моята лична гледна точка е, че фотографът е добре да остави събитията да се случват сами и да помага с режисура само там, където е нужно – по време на фотосесията за избор на локация и първоначални насоки, но не и непрекъснато да се намесва, защото тогава се губи автентичността на емоцията и момента. Разбира се, това не изключва предварително да се консултирате с фотографа относно избор на локация за снимките или дори относно позиционирането на вашата арка за изнесена церемония според подходящата за деня светлина… Но дойде ли денят X, е добре нещата да се случват, емоциите да бъдат улавяни във въздуха, защото от опит знам, че винаги в една снимка си личи когато тя е нагласена. Разбира се, в нагласените снимки може да има много изкуство и те да са направени прекрасно, стига да има време и условия за това. И пак от опит – сватбеният ден е един от най-забързаните дни в живота на човека – затова смело мога да твърдя, че фотографът трябва да е добър репортажист, за да успее да улови цялата му динамика с чувство и талант.

От няколко години съм член на www.wpja.com – Wedding Photojournalism Association – Асоциация за сватбена фотожурналистика с изключително високо ниво и фотографи от цял свят, която провежда ежегодно четири конкурса за репортажни сватбени снимки в различни категории. Във всеки един конкурс се подават за участие средно по около 20 хиляди кадъра. Разгледайте дори само кадрите от последния такъв конкурс и ще видите какво е общото между тях – автентичност, неочакваност, липса на намеса, бърза реакция от страна на фотографа. Това са сватбени кадри, но те изненадават и очароват със своята различност и дори за страничния наблюдател е интересно да ги разгледа. Всъщност, това смятам е една основна характеристика на хубавите сватбени фотографии – те са интересни и вълнуващи дори за непознатите /иначе е ясно, че на баба и леля всички снимки ще им харесат 😉

Wedding Emotions

Wedding Departure

Wedding Absence

Wedding Details