За сватбената фотожурналистика

С радост представям втората моя снимка, която е класирана сред финалистите в последния конкурс за 2013та година на WPJA /Wedding Photojournalist Association/.

Асоциацията на сватбените фотожурналисти е една от световните организации, които подкрепят неподправената и автентична сватбена фотография и затова бях много горда, когато кандидатурата ми да се присъединя към нея, бе одобрена.  Вярвам в силата на запечатания истински момент и в кадрите, които фотографът е запечатал почти незабелязан. Това са кадри, в които фотографът е заснел сцената без каквато и да е било намеса, но с правилна преценка на светлината, реакциите на хората, най-добрия възможен ракурс. Тези фактори делят добрият фотожурналист от не толкова добрия – във фотографиите на първият ще намерите хармонията между всички тях, а в работата на втория – обикновено едно или друго ще липсва /понякога и всичко/. Разбира се, сватбеният фотожурналист е силно зависим от обстоятелствата – когато снимам сватба с много емоции и настроение за мен е много по-лесно да улавям тези емоции, логично.

Това, което сватбеният фотограф не бива да спира да прави е да търси сюжетите, реакциите и да ги вплита в една обща картина. Да не се задоволява само със снимането на ритуалите и очевидното, освен ако не иска да има снимки подобни на снимките на всички останали свои колеги. Всяка една сватба има свой дух и собствен ритъм, защо тогава снимките да си приличат? Ако разгледате снимките от конкурса на WPJA, ще видите колко разнообразни са те като характер и колко свежи като сюжети. Именно поради тази причина от хиляди подадени снимки, точно тези кадри са достигнали до финалната селекция от двадесет кадъра /във всяка една категория/ – оценени са за своята артистичност, неподправеност и различност.

Бих искала да ви покажа кадри, които много ме впечатлиха, но поради правилата на сайта, не мога да ги публикувам тук. Затова разгледайте отделните категории и се убедете сами в силата на добрата сватбена фотожурналистика.