Добрият сватбен фотограф

Какво прави едни сватбени фотографи по-добри от други е въпрос над който съм се замисляла често, разглеждайки сватбени албуми на приятели и познати.

Някои снимки са толкова скучни, че прелистваш албума набързо и в главата ти остават само клишета и снимки на хора, наредени като паметници.

Други снимки те карат да се усмихваш, да плачеш – от смях или от друга емоция и да усетиш духа на деня, все едно наистина си бил там. Да направиш такива снимки не е никак лесна задача. Първото качество, което човек трябва да притежава е умението да „влиза в обувките на другите“, да умее да съпреживява заедно с тях емоциите, да общува по един ненатрапчив начин и да документира сватбения ден, такъв какъвто наистина е бил. Всеки средностатистически сватбен фотограф може да ви подреди пред църквата в редичка и да нащрака задължителните портрети, но са малцина онези, които ще хванат сълзите в очите на бащата на булката, лазещото под масата на младоженците хлапе или други репортажни моменти, които правят този ден уникален и неповторим.

Добрият сватбен фотограф няма да ви режисира и да командва сватбения ви ден и ще се съобразява с вас и вашата програма и желания. Разбира се, това не изключва предварително да ви посъветва къде бихте могли да направите хубави художествени снимки и как да вместите във времето фотосесията и снимките с гостите.

Добрият сватбен фотограф ще се срещне с вас предварително и ще ви слуша внимателно – какви са вашите нагласи, как си представяте сватбения ден и ще се адаптира към вас. Ще бъде точен и пръв във всеки един решаващ момент и ще запечата с апарата си всички моменти по един художествен начин, съобразявайки се със светлината, фона, обстановката и ключовите действащи лица.

Ако усетите, че вашите нагласи са коренноразлични е по-добре да потърсите друг сватбен фотограф, с който си пасвате и като темперамент и като светоусещане.  Всички малки детайли са от значение. Спомням си на една от сватбите, които снимах преди 2 години, ди джеят бродеше сред гостите по широко разкопчана ленена риза и джапанки… Съответно и стила му на водене и музиката, която пускаше не се различаваха коренно от външния му вид. След като сте прегледали портфолиото на фотографа, можете да питате фотографа за всякакви неща, които смятате, че ще ви помогнат да разберете повече за него самия и стила му на работа. Същото важи и за фотографа – когато задавам на хората различни въпроси, не го правя от любопитство, а просто смятам, че по този начин ги опознавам, което е важно за крайния резултат.

Техниката на сватбения фотограф не е без значение – за да улови момента, той трябва да снима с професионален фотоапарат (под професионален нямам предвид черен и голям:) и да разполага с набор от обективи (варио и твърди светлосилни обективи) и светкавици от висок клас.

И не на последно място искам да спомена мотивацията на фотографа. Разберете защо се занимава с фотография, колко често снима сватби, какво друго обича да снима… Дали сватбената фотография се е превърнала за него в рутина или се стреми да разчупва стереотипите  – своите и публичните такива и да подобрява своята работа с всеки нов ангажимент. Дали обича истински това, което прави – защото това е от истинско значение за крайният резултат, а именно: снимки с много дух и настроение!

ЕD0469 ЕD0651 ЕD0552