Често задавани въпроси

Как да се ориентирам в морето от сватбени фотографи?

Има няколко стъпки, които трябва да предприемете. Първо ще трябва да разгледате n на брой сайтове и да направите някаква първоначална селекция. Вторият етап включва това да разгледате избраните сайтове на сватбени фотографи в детайл и да направите още едно пресяване /евентуално/. Опитайте се да си отговаряте на следните въпроси, разглеждайки сайтовете: успял ли е фотографа да предаде духа на събитието, показани ли са повече кадри от една сватба и предадени ли са основните моменти, отличава ли се този фотограф с нещо от предходните десет, които разгледах и с какво? По снимките, представени на сайтовете на сватбените фотографи могат да бъдат разчетени много неща, като това има ли персонално отношение фотографа или всички фотографии са като направени на конвеир например. Всяка сватба изглежда ли уникална или всичко ви изглежда еднакво и монотонно?

Разбира се, тук е момента да се ориентирате и в цените. Ще ви направи впечатление широкият диапазон, в който се движат цените на сватбените услуги. Моят съвет е да не базирате решението си на цена, а да се срещнете с двама или трима избрани фотографи, да поговорите, да видите цели сватби и тогава да вземете своето решение.

Какви са основните подходи в сватбената фотография?

Има два основни подхода в сватбената фотография и разбира се, миксове между двата. Eдин съвременен подход при заснемането на сватби, на който съм привърженик, е т.нар сватбен фоторепортаж, при който фотографът регистрира събитията без да се намесва, режисира, дирижира. Разбира се, това не изключва съвсем неговата намеса – например, по време на художествената фотосесия, той има своята роля, но основната му задача е ненатрапчиво и фино да предаде усещането за деня и емоцията. Някои фотографи наблягат на по-режисираните снимки, ще ги познаете по вида на снимките в сайта им – ако на над 50% от кадрите моделите гледат в камерата, то със сиурност подхода на фотографа е “Айде, погледнете сега насам”. Вярвам, че истински стойностните снимки са тези, които са уловили мигове, нережисирани от никой, случили се за секунди и после отлетели безвъзвратно. Ако тези мигове са уловени по един художествен начин, то тогава фотографът си е свършил работата.

Как все пак да разберем дали това е точният фотограф за нас?

Както посочих и по-горе, срещнете се с няколко фотографа, поговорете, преценете дали сте на една вълна. Ако вие искате категорично фоторепортажно заснемане, а фотографът ви убеждава, че трябва да направите на всяка цена епична фотосесия, за която да отделите три часа в сватбения ден, очевидно не сте добра комбинация. Или пък вие искате повече художествени кадри, а той ви предлага по-репортажен подход… отново очевидно не е вашия човек. Разберете колко време ще отдели фотографът на вашата сватба, ще подходи ли персонално или това е десетата сватба, която ще снима този месец. Разбира се, важно е с каква техника снима, има ли второ тяло, има ли допълнително осветление в случай на нужда, как работи при ниска осветеност, все неща, които са важни за заснемане на една сватба. Техниката е важна, но не е всичко… наблюдавайте човека, който седи срещу вас, неговата мотивация и отношение към темата. Не са за подценяване и комуникационните умения на сватбения фотограф. В сватбения ден фотографът трябва с много позитивна енергия да поддържа темпото, да умее да комуникира с усмивка с всички и всъщност от сърце да бъде част от сватбения ви ден.

Колко кадъра ще получа?

Фотографията не е дисциплина, която може да бъде разглеждана на килограм, но разбирам и клиентите, които все пак искат да знаят ориентировъчна бройка на кадрите. От едно средно голямо сватбено тържество, обикновено предавам около хиляда кадъра. Колкото е по-емоционална, шумна и весела обстановката, толкова повече снимам и съответно толкова повече кадри предавам. В случай, че искате наистина да имате много кадри, препоръчвам да изберете опцията “заснемане от двама сватбени фотографи”.

Какво включва обработката?

Кадрите предавам във вида, в който ги виждате на сайта. Обработката включва корекции на контраст, бял баланс, шумоподтискане, сатурация, частични просветлявания, винетиране, варианти в черно бяло и по-специфично тониране на някои кадри.

Необходими ли са двама фотографа?

За сватбени тържества с повече от 130 гости и времетраене повече от десет часа, препоръчвам опцията “двама фотографи”. Тя дава възможност за заснемане от различни гледни точки, за повече кадри, за едно по-богато отразяване на сватбата като цяло.

Ако имате въпроси, на които не намирате отговорите тук, с радост ще отговоря, моля, питайте на воля: lin_alex@abv.bg